Puiul rustic, asa se cheama brandul sub care va fi comercializat puiul crescut liber, in natura, pe o suprafata de minim un metru patrat si crescut fara antibiotice. Cel putin asa promite Horia Cardos, actionarul Agroland, companie care distribuie furaje, pui de-o zi si semninte intr-o retea de retail de 250 de magazine in toata tara. 

Acum, timisoreanul Horia Cardos incearca sa dezvolte o retea de fermieri tineri, care detin un adapost de minim 400 de metri patrati si 4.000 de mp de teren pentru a creste un efectiv de 4.400 de pasari. Un fermier are voie sa detina maxim 4 ferme de acest gen, dupa modelul Label Rouge din Franta, dupa care Cardos s-a inspirat.

Pentru acest tip de pui durata de creştere este de minimum 63 de zile, spre deosebire de puii industriali, care cresc în jumătate din acest interval (32-33 de zile). In cazul acestor mici crescătorii pasarile sunt scoase in exteriorul adapostului, pe un teren care trebuie sa aiba un metru patrat pentru fiecare pasare, un spatiu mai generos chiar si in cazurile gospodariile care cresc pui pentru uzul personal. Tot spre deosebire de acestia din urma, care in cazul unei probleme medicale cheama medicul veterinar care trateaza puiul/gaina cu antibiotice, in cazul Puiului rustic, sistemul interzice acest lucru si recomanda uleiuri esentiale.

Alimentatia Puiului rustic ste 100% vegetala, pe baza de cereale si lucerna, meniu completat de hrana din spatiul verde.

In Romania, pe rafturile supermarketurilor gasim mai multe categorii de pui, printre care puii cu eticheta “crescuti la sol”, asta inseamnand ca sunt crescuti in hale fara a vedea vreodata lumina naturala sau iarba. Puiul rustic creste natural, cu soare si verdeata. Adaposturile lor sunt ventilate si incalzite, iar iluminatul este natural.

Eu una mi-as dori sa cumpar de la raft (desi pretul dupa promotie va depasi 20 de lei/kg) carne de pui cu gustul puiului crescut la tara, dar deoacamdata nu exista decat 2.500 de astfel de pui in Carrefour si Cora si productia este din punctul meu de vedere incerta. Chiar daca Cardos va demara mai multe ferme, daca una din ele trebuie sacrificata din motive medicale, productia nu va fi suficienta pentru supermarketurile din tara si riscam sa ne uitam pe rafturi dupa Puiul Rustic si el sa nu existe.

Cand voi avea ocazia sa-l testez, va voi da de veste cum este gustul. Deocamdata am facut doar sa va informez asupra acestui produs care in teorie merita cautat/cumparat.

Mai multe explicatii despre cum pot intra fermierii in acest sistem puteti viziona in videoclipurile urcate de mine pe youtube aici si aici.

Documentare gasiti si pe site-ul Puiul Rustic.