Project Description

Ingrediente:

8-10 cartofi potriviți ca mărime,

7-9 ouă (ouăle să fie cu unul sau două mai puțin decât cartofii),

2 cepe,

o linguriță de sare și un vârf de piper,

ulei pentru prăjit, circa 250 ml (dar mai adăugați astfel încât cartofii să fie acoperiți)

Pentru salata de la sfârșit

2 bucăți ceapă verde,

2 ardei (unul verde și unul roșu ar fi ideal),

4 roșii,

2 – 3 căței usturoi.

Mod de preparare:

1. Curățați cartofii și tăiații julien sau dați-i printr-o răzătoare tip mandolină.

2. Scurgeți bine de apă toți cartofii și puneți într-o cârpă toată cantitatea de cartofi pentru a se usca puțin. Se prăjesc mai bine dacă sunt uscați și devin mai rapid ușor crocanți.

3. Tăiați ceapa cât mai fin și puneți-o peste cartofii uscați și amestecați.

4. Adăugați peste ei și sare și piper.

5. Răsturnați compoziția în uleiul bine încins. Încercați să acoperiți cartofii cu ulei.

6. După ce cartofii s-au înmuiat puțin și au capătat o crustă aurie îi luați cu o paletă pentru a scurge tot uleiul din ei și îi puneți într-un vas.

7. Uleiul rămas în cratiță/tigaie trebuie răcit și păstrat pentru salată, are miros și gust de ceapă prăjită. Restul de ulei donați-l proiectului Uleiosul (un proiect de colectare urbană a uleiului și a grăsimilor alimentare de uz casznic).

8. Bateți bine ouăle, mai puneți puțină sare și piper, iar această compoziție răsturnați-o peste cartofi.

9. Omogenizați bine cartofii cu ouăle și răsturnați-i apoi în vasul în care ați prăjit cartofii sau într-un vas căruia să-i puteți pune o farfurie deasupra și la sfârșit să răsturnați compoziția.

10. Băgați în cuptor, cu capac, circa 20 de minute.  Când e compact și nu mai plutește oul deasupra, înseamnă că e gata.

11. Răsturnați cumpoziția cu susul în jos într-un vas ușor adânc (sau tavă), cu grijă însă că frige.

12. Lăsați puțin la răcit și tocați ardeiul, tăiați roșiile și pregătiți usturoiul și ceapa. Răsturnați toate aceste legume tăiate într-un bol de salată, peste care turnați un strop din uleiul în care s-au prăjit cartofii cu ceapa. Salata se pune în mijlocul tortiliei care se taie apoi în raze.