Project Description

Oricând aveți roșii frumoase sau de prisos prin casă puteți să încercați să le salvați pentru viitor. Respectiv să pregătiți un Sos de rosii pentru pizza si paste, pe care-l conservați frumos la frigider pentru 1 – 2 luni. Chiar dacă vă mozoliți puțin pe mâini, sosul are avantajul că se face mai mult în cuptor, fără contribuția voastră. Uneori în bucătărie îmi place să mă murdăresc pe mâini (chiar dacă opțional folosesc mănuși), adică îmi place să simt produsele, să contribui cu degetele, să pipăi textura…

Să revenim la rețeta de Sos de rosii pentru pizza si paste. 3 ingrediente de bază: roșii, ulei de măsline și busuioc, cu o mică/mare contribuție a cățeilor de usturoi.

Ingrediente Sos de rosii pentru pizza si paste:

2 kg roșii

3-4 căței usturoi

100 ml ulei măsline

frunze de busuioc, sare și piper

Ustensile Sos de rosii pentru pizza si paste:

blender (eu am unul Russel Hobbs)

tava de cupru ori fonta

cutit ascutit nezimtat (am folosit unul Icos Sibiu)

hartie de copt

boluri pentru sare, piper, busuioc

tocator

Mod de preparare Sos de rosii pentru pizza si paste:

1. Pregătește tava cu hârtie de copt și încinge cuptorul între timp.

2. Scoate cotorul fiecărei roșii și pune-le cu fața în jos pe hârtia de copt.

3. Taie cățeii de usturoi bucăți mici și fine și pune-l peste roșii.

4. Toarnă uleiul de măsline extravirgin peste roșii. Pune sarea și piperul și masează bine uleiul pe roșii.

5. Adaugă și frunzele de busuioc mărunțite în mână sau tăiate pe tocător.

6. Bagă tava în cuptor pentru 45 de minute. Când o scoți las-o puțin a răcit.

7. Scoate cu un clește coaja de roșii, mai aleas dacă s-a pârlit puțin. Pune roșiile rezultate cu tot cu sucul din tavă, în blender.

8. Mixează-le până devin o pastă.

9. Toarnă-le în borcane sterilizate și închide-le ermetic.

10. Bagă borcanele în frigider pentru 2-3 săptămâni sau chiar mai mult. Dacă nu umbli la ele nu capătă miros sau gust neplăcut.