Project Description

Propunerea de rețetă (Mangaliță cu piure de țelină, chimichurri și broccoli sote) aparține brandului UCOOK, lansat recent de Real Foods. UCOOK este un proiect pilot care te ajută să gătești ca un chef cu experiență, dar la tine acasă. Mai exact, așa cum făceau și cei de la Cooku Bau care livrau cutiile cu produsele gata porționate de gătit, UCOOK își propune să ne încânte cu ingrediente proaspete, porționate și cu rețete pentru inspirație.

Când am primit cutia m-am bucurat să salvez o masă de prânz de cumpărături, dileme (ce mai gătesc azi?!) și efort (să măsor cantitățile). Cum mangaliță (carne de porc mai sănătoasă și mai puțin grasă) nu fac rost de obicei pentru mesele noastre și nici piureul de țelină nu este ceva obișnuit în familie (deși are un gust neașteptat de bun, dulceag), m-am apucat de gătit. Am urmat pașii sugerați pe hârtia care însoțea pachetul și am preparat o masă delicioasă, ”ca la restaurant”, după cum mi-au spus ai mei.

Cutia conține ingrediente pentru două persoane și un mod de preparare gândit la 30 de minute (având în vedere că ai totul gata porționat). Mențiunea mea este că timpul crește dacă incluzi și strânsul vaselor în care ai gătit, iar rețeta asta necesită destul de multe vase. Dar hai să vedem ce a trebuit să fac și care au fost ingredientele:

Ingrediente rețetă Mangaliță cu piure de țelină, chimichurri și broccoli sote:

500 grame ceafă de mangalița

400 grame țelină

20 gr. pătrunjel

70 gr mere verzi

20 grame hrean

80 de grame lămâie (zeama de la o lămâie)

70 gr roșii cherry

100 grame smântână dulce lichidă

80 gr. broccoli

50 grame sos BBQ

20 grame usturoi

50 grame unt

10 ml ulei de măsline

sare și piper

Mod de preparare Mangaliță cu piure de țelină, chimichurri și broccoli sote:

1. Tăiați cuburi țelina și puneți-o la fiert cu puțin mai multă apă decât înălțimea ei (adică cât s0o acopere).

2. Tăiați mărul în fâșii subțiri; tăiați roșiile cherry în patru sau chiar în bucăți mai mici; dați hreanul pe răzătoare, dacă nu îl primiți deja răzuit; tocați mărunt pătrunjelul și usturoiul.

3. Încălziți smântâna lichidă cu untul.  Turnați-le peste țelina fiartă și scursă de apă. Băgați totul în blender și pasați până iese un piure fin. Asezonați cu sare după gust.

4. Pentru chimichurri, într-un bol separat amestecați pătrunjelul tocat, mărul tăiat fâșii subțiri, hreanul dat pe răzătoare, roșiile cherry, zeama de la o lămâie întreagă și uleiul de măsline. Adăugați sare și piper după gust.

5. Într-un alt vas cu apă fiartă opăriți broccoli pentru 1-2 minute. Sotați-l apoi încă un minut într-o tigaie cu 10 grame de unt, o linguriță de ulei și jumătate de cățel de usturoi tocat mărunt.

6. Băteți puțin ceafa de mangalița înainte de a o pune la prăjit (mie mi s-au părut porțiile prea groase și am simțit această nevoie și nu am regretat). Încingeți grătarul și prăjiți ceafa de mangaliță, asezonată în prealabil cu sare și piper, pe ambele părți, circa 10-12 minute.

7. Când carnea este gata se unge cu sosul BBQ pe ambele părți și se mai lasă pe foc circa 2 minute până se caramelizeză sosul. Se scoate din tigaie și se lasă la odihnit câteva minute.

8. Pregătiți o farfurie cu piureul de țelină ca pat, apoi fripturile cu sos, peste care turnați sosul chimichurri și broccoliul sotat. Eu am pus pe marginea farfuriei și câteva felii de mere.

Totul a fost delicios și interesant, iar gustul cărnii, de neuitat. Pentru mai multă inspirație și scurtarea timpului de gătit, intrați pe Real Food/UCOOK.