Project Description
Vine Pastele si cu siguranta nu va lipsi de pe masa traditionalul drob de miel. Va propun varianta ReteteTV de drob de miel fara prapur, o reteta mai lunga dar care merita facuta macar de sarbatori. Drobul de miel este o reteta autohtona, un fel de “meatloaf” sau “terrine” din organele mielului sacrificat in mod traditional cu ocazia Pastelui. Aceste organe tocate se amesteca cu verdeata (cu cat mai multa, cu atat mai gustos drobul!) si cu oua crude care leaga compozitia. Inspiratie de Paste: Drob de miel fara prapur
Traditional, drobul se imbraca in prapur – membrana ce inveleste intestinele si care se topeste in timpul coacerii, impiedicand astfel uscarea drobului. Ouale fierte introduse in compozitie inainte de coacere au atat rol estetic (arata bine cand este taiat felii), cat si de sporire a cantitatii produsului final. Prapurul este insa mai greu de manevrat, fiind fragil se rupe usor, asa ca va propun o reteta mai simpla. Aveti insa grija sa ungeti formele cu ulei si sa protejati suprafata drobului in timpul coacerii cu hartie de copt, ca in descrierea de mai jos.
Ingrediente Drob de miel fara prapur:
1 set de organe de miel (inima, plamani, rinichi, ficat)
200 g carne de pe coaste (mai multa grasime)
3 legaturi de ceapa verde
2 legaturi usturoi verde
2 legaturi patrunjel
1 legatura marar
5-6 oua de gaina (3 fierte tari + 2-3 crude)
3 oua de prepelita fierte tari
2 felii paine alba
2-3 linguri ulei de masline
Piper boabe/ sare
2 foi de dafin
Mod de Preparare Drob de miel fara prapur:
1. Pune la fiert organele spalate in apa rece cu sare, piper boabe si foi de dafin. Da-le in clocot si fierbe-le la foc mediu 20-30 min, spumeaza. Dupa racire, curata organele de pielite si vene
2. Pune ouale la fiert
3. Da prin masina de tocat organele racite impreuna cu doua felii de paine inmuiate in lapte sau apa si stoarse
4. Toaca marunt carnea, ceapa si usturoiul verde si caleste-le in uleiul incins pana cand se inmoaie
5. Toaca verdeata
6. Intr-un castron amesteca bine cu mana organele tocate, compozitia de carne, verdeata tocata si 2–3 oua crude (in functie de cat este de uscata compozitia). Asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat
7. Unge cu ulei trei forme mici de sufleu (ramekins) si o forma mica de chec sau de terina
8. Umple 1/3 din adancimea formelor cu compozitie si apasa bine cu dosul unei linguri, preseaza adancituri in care vei aseza ouale fierte
9. Acopera ouale cu restul compozitiei presand-o bine in forme
10. Unge compozitia cu un strat subtire de ulei si acoper-o cu capace confectionate din hartie de copt (se vor lipi de compozitie)
11. Da la cuptor la foc mediu (180 grade) pentru 30 minute, ultimele 10 minute fara capace
12. Drobul se taie si se serveste rece alaturi de verdeturi de sezon, ridichi, piure de spanac sau urzici, salata de sfecla rosie cu hrean.
Text si foto by Monica Constantin.
Leave A Comment