Project Description
Rețeta presupune să fiți dotați în bucătărie cu ceva forme de copt și inspirație pentru decupajul din mijloc.
Ingrediente:
250 grame unt la temperatura camerei
un ou întreg
300 g făină
100 grame zahăr tos
150 grame alune/nuci/migdale (am folosit alune din cele care sunt în coajă și s-au simțit mai pregant în rețetă față de altă dată când am folosit nuci, care au fost mai discrete la gust)
1/2 linguriță praf de copt
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță scorțișoară măcinată
sare
zahăr pudră vanilat pentru ornare și gem acrișor (intră cam 200 grame gem la 30 de fursecuri)
Mod de preparare:
1. Amestecăm în blender untul cu zahărul până se omogenizează. Adăugăm apoi vanilia și oul.
2. Într-un alt bol puneți făina, sarea, praful de copt și scorțișoara și amestecați ușor.
3. Puneți amestecul cu făina în cel cu untul și omogenizați. Adăugați și alunele măcinate.
4. Scoateți amestecul sfărâmicios pe un blat cu făină și împărțiți-l în două părți egale. Puneți-le la rece pentru o oră.
5. Una din părțile scoase din frigider o întindeți pe un blat cu multă făină până la o grosimea de un centimetru. În cuptor, datorită prafului de copt o să mai crească puțin. Nu vreți să aveți două fursecuri groase lipite cu gem între ele, ci două mai subțiri. În tot cazul, nici prea subțiri nu-i bine pentru că nu se desprind ușor de pe blat. Testul îl faceți atunci când decupați cu forma: dacă aluatul s-a luat pe formă atunci e cât trebuie de întins, dacă a rămas lipit nu e ok, se va deforma când îl mutați în tavă.
5. Luați forme de diverse dimensiuni: brăduț, inimă, steluțe. În mijloc încercați să decupați cu un vârf de la pungile de poșat sau cu un degetar ori cu o altă formă mult mai mică decât prima.
6. Puneți decupajele pe hârtie de copt, cât mai departe de marginile tăvii și la distanță între ele. Dacă foia de copt sau siliconul din tavă face mici falduri/valuri, forma se va deforma și nu mai este estetică.
7. Băgați tava pentru 10 minute în cuptorul încins deja, la 180 grade.
8. Scoteți-le cât sunt încă moi, înainte, de a începe să se maronească pe la margini. Devin deja crocante dacă s-au maronit. Lăsați-le la răcit înainte de a le unge cu gem și a le lipi.
9. Va trebui să coaceți mai multe tăvi, ceea ce înseamnă că trebuie să reduceți câte puțin temperatura cuptorului deja încins, iar coca de preparat să o scoateți pe bucăți, prea moale se va modela greu și va înghiți multă făină.
10. După ce ați lipit cu gem (de caise, de zmeura, de gutui, de smochine etc) brăduțul întreg cu brăduțul perforat, sau steaua, așezați frusecurile pe o tavă și pudrați-le din abundență cu zahăr pudră vanilat.
Leave A Comment