Project Description

E stiut, imi plac vasele de cupru. Dar al doilea material folosit in bucatarie e fonta, mult mai accesibila la pret si de asemenea foarte buna. Pentru ca am adunat atatea vase de-a lungul timpului, iar in ultima perioada am achizitionat si un gratar de fonta pentru casa mea de la curte, m-am gandit sa va spun/povestesc despre ele.

De ce ati alege fonta in bucatarie? Pentru ca este un material durabil, ieftin, nu se lipeste daca este gatit corespunzator, distribuie si retine caldura bine, indicat pentru mancaruri cu timp indelungat de fierbere si pentru rumenire (tavile). Rezistent la ploaie (si acum ma refer la  gratar), nu rugineste decat daca este lasat in paragina si nefolosit (aveti aici un link cum se restaureaza/readuce in circuit un vas de fonta ruginit). Poate fi folosit si in cuptor, un mare avantaj daca va ganditi ca o multime de vase (sa zicem ok) au manere care se topesc. Trebuie sa stiti ca fonta se incinge si va puteti arde la mana daca o puneti fara protectie pe vreun maner.

Ca orice material are si minusuri, trebuie sa fiti atenti cand gatiti mancaruri acide, fonta reactioneaza la ele. Acum se poarta insa fonta cu portelan emailat deasupra si asta elimina aceste temeri. De asemenea, este foarte grea. Orice vas de fonta (ca si cuprul) are o greutate considerabila, ceea ce este ok ca reprezinta o garantie a faptului ca are peretii grosi.

IMG_6039_resize

Ce puteti gati in vase de fonta? O multime de retete se pot prepara in vase de fonta. De la omlete, mamaliga, ciorbe, fripturi la… prajituri. Ca traditie noi romanii folosim fonta pentru gratarul de interior dar eu mi-am luat de la CeauneFonta.ro si un gratar de exterior; mai folosim fonta si la facutul mamaligii (sau ma rog, la mine in familie nu e unul care sa nu aiba ceaun de fonta pentru asta).

Daca este ingrijita, fonta poate da bine in bucatarie, mai ales ca acum au aparut o multime de culori, nu este doar clasicul negru. Pe gratarul de fonta de aragaz (pus pe doua ochiuri) am facut si legume si au iesit foarte bine, cu mentiunea ca legumele se fac mai greu decat carnea.

Ce avantaje mai are fonta in bucatarie? Puteti folosi orice spatula, indiferent daca este de metal, lemn sau silicon, fata de alte vase in care metalul ar dauna. Poti folosi dero de vase pentru a curata fonta, fara a te gandi ca ramane vreun miros, ca nu se clateste sau ca dauneaza. Ca si cuprul, fonta tine o viata. Chiar daca rugineste, poate fi curata si readusa in circuitul de gatit.

Recomandare de curatare (in caz ca nu urmariti videoul):

1) spala/umezeste cu jet mare de apa si freaca cu o perie. Adauga si dero de vase daca vrei.

2) usuca cu un servetel (de preferat de hartie)

3) unge cu putin ulei de gatit (si intinde uleiul/surplusul cu un servetel de hartie).

Dragul de produse/vase de fonta mi-a venit dupa ce am vazut ce minunatii au la vanzare cei de la CeauneFonta.ro cu care o sa incep o colaborare de indata ce imi deschid si eu magazinul online. I-am testat, livreaza la timp si produsele sunt ca in imaginile de pe site.