Project Description

Ingrediente:

500 grame de făină, 200 g zahăr + alte 200 grame zahăr, 4 ouă (2 întregi + 2 gălbenuşuri), 2 linguriţe bicarbonat stins, 9 linguri miere Săbăduș, 1 linguriţă scorţişoară pisată.

Mod de preparare:

Amestecati toate cele de mai sus, intâi făina, ouăle, zahărul, bicarbonatul, mierea și apoi scorțișoara. Bicarbonatul trebuie stins cu cateva picaturi de lamaie si apoi adaugat in combinatia de mai sus.

Impartiti aluatul în două părți egale. Cu mâinile umede întindeți în tava cu hârtie de copt pe ea una din bile. Întindeți întâi cu degetele, apoi cu un întinzător și apoi din nou cu degetele.

Nu uitați pe parcursul acestei operațiuni de întindere în tavă să vă umeziți mâinile mereu, pentru că este o compoziție foarte lipicioasă. Când simțiți/vedeți că nu mai merge întinsă, renunțați, lăsați forma așa. E bine să nu ajungă ca o foiță de ceapă, stratul trebuie să fie de circa 1 cm.

Introduceți tava la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade sau urmăriți compoziția în interior și lăsați-o până capătă o culoare caramelizată.

După ce s-a răcit puțin începeți să dați formă turtei din tavă. Apăsați cu formele de prăjituri și decupați cu grijă aluatul din tavă.

Până se coace și a doua tavă din cuptor, puteți bate albușurile bine cu 200 g de zahăr tos + 1 lingură de oţet sau lămâie.

Dacă doriți să ornați turtele, atunci puneți albușul de ou într-un posch (eu nu am avut unul de cumpărat și am improvizat cu o punga), iar dacă doriți turtă dulce cu totul albă scufundați în albuș toate turtele.  De preferat să învârtiți cu mâna, chiar dacă vă murdăriți și aluatul este lipicios de la zahăr. Fiecare turtă trebuie lăsată la uscat pe o tavă, fără a fi pusă deasupra alteia.

A doua zi trebuie să fie moi și uscate de albuș și să se topească în gură. Deserturile cu miere au întotdeauna acest privilegiu, după părerea mea…