Project Description
Ingrediente:
1 kg cartofi (5-6 cartofi mari)
400 -500 grame prune
10 lunguri făină (circa 250 grame)
15 linguri pesmet
6 linguri zahăr pudră
un galbenus de ou
200 grame zahăr (de preferat brun), din care 100 grame peste prune și 100 grame peste pesmet
8 cubulețe unt
sare, scorțișoară
Mod de preparare:
1. Se spală, se taie și se pun într-un castron cu 100 g zahăr și scorțișoară, prunele fără sâmburi.
2. Se spală cartofii și se pun la fiert întregi în apă clocotită cu sare.
3. După ce au fiert se curăță și se zdrobesc ca pentru piure.
4. Se amestecă cu făina și gălbenușul de ou și praful de sare.
5. Se întinde o foaie de un centimetru grosime și se taie pătrate (cât podul palmei) din această foaie.
6. Pe fiecare pătrat se pune câte o jumătate de prună, după care se împachetează și se învârte fiecare ”gomboț” în podul palmei până devine rotund.
7. Se fierbe din nou apă clocotită cu sare, în care se adaugă, pe rând, găluștele din cartofi cu prunele în ele.
8. Se iau din oală găluștele când s-au ridicat la suprafață și au devenit pufoase.
9. În paralel cu fiertul găluștelor se rumenește pesmetul cu untul încins. Când opriți focul puneți și 100 grame zahăr brun și amestecați până la omogenizare.
10. Găluștele luate cu o spumieră de la suprafața apei se dau prin pesmetul cu zahăr.
11. Serviți-le calde, presărate cu zahăr pudră și scorțișoară deasupra.
Leave A Comment