Project Description
Astazi echipa Retete TV vrea sa impartaseasca cu voi o reteta simpla, delicioasa si cu un ingredient de baza in bucatarie: cartoful. O razatoare subtire (mandolina) va ajuta ca reteta de cartofi gratinati la cuptor Dauphinois sa fie ca in video-ul facut special pentru voi.
Daca sunteti fani ai Juliei Child, poate ar fi bine sa aflati ca are si ea reteta in celebra carte Mastering the Art of French Cooking si a gatit-o chiar si in emisiunile sale culinare. Pentru ca si ea a mers pe branza Gruyere am folosit-o si eu in reteta, dar poate ar fi bine sa stiti ca puteti folosi orice varietate de branza cu acelasi succes: de la Edam la Emmental sau Cheddar.
Cartofii gratinati la cuptor merg de minune asortati cu multe feluri principale de mancare, in special cu friptura de pui la cuptor, friptura de vita ori un curcan bine rumenit.
Ingrediente:
800 grame cartofi albi
500 ml smantana lichida
1 ou
1 lingura de unt (pentru uns tava)
1 catel de usturoi
100 – 150 grame de cascaval ras (Gruyere, Emmental, Edam say Cheddar – recomandat)
8 grame nucsoara
sare si piper
o legatura de marar
Mod de preparare:
1. Curatati cartofii de coaja si dati-i prin mandolina sau taiati-i felii subtiri
2. Striviti un catel de usturoi si ungeti tava/vasul cu el (daca nu va place usturoiul puteti sari peste aceasta etapa).
3. Ungeti tava cu unt
4. Intr-un bol bateti oul, adaugati smantana lichida, nucsoara, sarea si piperul si amestecati-le pana la omogenizare.
5. Turnati amestecul peste cartofii razuiti din tigaie.
6. Razuiti cascavalul/branza si puneti-l uniform deasupra cartofilor.
7. Bagati la cuptor pentru 45 de minute, la 180 de grade.
8. Serviti de preferinta calzi, cu marar deasupra. Ii puteti reincalzi cate 20 de minute in cuptor la masa principala.
O reteta video pe baza de cartofi pe care v-o recomandam cu caldura este Tortilla Spaniola, pe care o gasiti aici.
Daca sunteti interesati de oala/tava de cupru Falk Culinair in care am gatit noi, pe format oval, o puteti comanda de aici.
Fotografii facute cu: Canon EOS Rebel T5i, obiectiv 18-135 mm.
Leave A Comment