Project Description
Baba ghanoush (sau ganoush, am gasit scris si asa) este o mancare pe baza de vinete coapte. Se face in mai multe variante, ori cu ardei rosii copti (varianta turceasca) ori cu tahini – varianta arabeasca (si seamana mult cu humusul). Este un preparat extrem de sanatos si poate fi facut in orice anotimp, dar desigur iese mai bine cand gasim/cumparam vinete de la producatori locali in sezon.
Baba Ghanoush poate fi servit ca aperitiv, ca fel principal, poate fi luat la pachet cu cateva felii de lipie ori paine proaspata de casa.
Am copt vinetele si ardeii in cuptor, pentru ca este varianta mai rapida si mai putin murdara. Pun gratarul de la cuptor deasupra unei tavi (ca se scurg legumele) si dau aragazul pe functia de rotisor/grill. Puteti praji desigur si pe foc, insa se face mai multa mizerie. Atentie, ardeii se fac ceva mai repede decat vinetele deci sa-i tineti mai putin. Legumele se intorc din cand in cand pe o parte si cealalta, cu un cleste.
Ingrediente:
4 vinete de marime medie
2 ardei rosii
3 ardei verzi
3 catei usturoi, maruntiti
jumatate de legatura patrunjel, maruntit
50 g zeama lamaie
jumatate lingurita sare
2 – 3 linguri ulei masline
boabele de la o jumatate de rodie
Mod de preparare:
1. Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius.
2. Intepati vinetele ici – colo si puneti-le pe gratarul de la aragaz alaturi de ardei. Vinetele vor sta circa o ora iar ardeii 30 de minute. Intoarceti din cand in cand legumele si verificati-le textura, sa fie moi si usor crocante. Incercati vinetele cu cutitul, daca intra usor in vinete inseamna ca sunt gata.
3. Ardeii scosi vor fi pusi intr-un vas cu capac, iar peste ardei este de preferat sa turnati sare, se vor desface/curata mai usor.
4. Vinetele trebuie lasate intai la racit, apoi decojite. Recomand alaturi un bol de apa in care sa va curatati degetele din cand in cand. Dupa decojire lasati-le la scurs circa 15 minute.
5. Puteti pune toate ingredientele (inclusiv sarea) intr-un blender pana devin pasta. Varianta din poza este facuta insa manual, cu vinetele tocate cu un tocator, ardeii maruntiti din cutit.
6. Compozitia rezultata puneti-o intr-un bol in care picurati ulei de masline.
7. Optional, puneti deasupra cateva boabe de rodie, schimba putin gustul cand inghititi.
De preferat este sa consumati Baba Ghanoush in aceiasi zi, pentru ca are usturoi care ar putea altera mancarea. Daca nu aveti musafiri si vi se pare cantitatea prea mare, puteti face doar jumatate din cantitatile de mai sus.
Atentie! Timpul de preparare este de doua ore daca coaceti atunci vinetele si ardeii, sau de 10 minute daca le aveti gata coapte in congelator.
Leave A Comment