O cana de orez are aproximativ 200 de calorii. O picatura de ulei de cocos pus in apa fiarta si un frigider pot reduce cu peste 60% numarul de calorii al orezului. Procesul implica si lasarea orezului la “patruns”/racit 12 ore dupa fierbere, dar operatiunea merita incercata.

Celebra revista Time are si articole de Food, in care invoca diverse studii stiintifice. Acest truc de gatit prezentat in articolul de aici reduce la jumatate numarul de calorii din orezul alb.

Cercetatorii de la Colegiul de Științe Chimice din Sri Lanka au incercat sa transforme amidonul din orez si sa-l faca mai putin caloric. Au testat 38 de tipuri diferite de orez si au gasit modul cel mai putin caloric de a gati orezul: picura o lingurita de ulei de nuca de cocos in apa clocotita, apoi adauga o jumatate de ceasca orez alb si mai lasa-l la fiert aproximativ 40 de minute. Dupa racire lasa-l in frigider timp de 12 ore.

Orezul fiert in acest fel a avut de 10 ori mai putin amidon rezistent fata de orezul pregatit clasic si 50-60% mai putine calorii, spun cercetatorii.
Ei mai spus ca amidonul rezistent este o sursa de energie pentru bacteriile din interiorul intestinului uman iar reincalzirea ulterioara a orezului nu-i modifica noile proprietati.

Detaliile stiintifice le gasiti in revista Time.

Sursa foto: Time (de la Getty Images)