Astazi este ziua de independenta a Greciei si o putem celebra printr-o reteta doar la ei auzita. Nu m-as fi gandit niciodata ca Baclavaua poate fi si altfel decat dulce, dar iata una vegetariana, cu rosii si fasole verde, a la grec. 

Cand vine vorba de o mancarea greceasca, iti trebuie doar bunavointa, ca pofta vine mancand vazand delicatesele lor. Food Republic, un site culinar din SUA a celebrat ziua Greciei cu 18 retete care sa inspire cititorii sa le gateasca. Articolul il gasiti aici, eu am ales sa va arat aceasta baclava greceasca cu rosii si fasole pentru ca mi s-a parut nemaipomenita.

Ingrediente:

1/2 ulei de masline

2 cepe, injumatatite si feliate fin

2 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurite scortisoara macinata
5 linguri pasta de tomate
10 rosii prunisoare, curatate de pielita si tocate
500 grame fasole verde, taiata in bucati mai mici (poate aveti pusa la congelator sau cumparati congelata)
o lingurita de zahăr
o legatura marar proaspat, tocat marunt (sau 2 linguri uscate)
sare de mare si piper negru proaspat macinat
2/3 cana apa
9 foi de aluat foetaj (din acelea multe si subtiri)
7 linguri de unt topit
1/2 cana de curmale fara samburi, feliate fin
1 2/3 cani feta, sfaramitata
6 linguri de miere

Mod de preparare:

1. Incingeti o cratita inalta, de tip wak as zice (de preferat de cupru sau fonta) si apoi uleiul, dupa care adaugati ceapa. Caliti-o pana se rumeneste, circa 15-20 de minute.

2. Adaugati usturoiul, scortisoara si pasta de tomate si mai amestecati circa 2 minute.

3. Adaugati rosiile si sucul de rosii lasat si lasati la fiert opt minute, dupa care adaugati fasolea verde, zaharul, mararul, un praf de sare si apa.

4. Fierbeti la foc mic pana se inamoaie fasolea (circa 40 de minute) si sosul se ingroasa.

5. Incalziti cuptorul la 180 de grade.

6. Desfaceti foile de placinta si acoperiti-le cu un prosop umed ca sa nu se usuce. Intre timp, topiti untul.

7. Ungeti cu unt trei straturi de foi. Puneti jumatate din compozitie. Adaugati si feta sfaramitata.

8. Repetati operatiunea de sus cu alte trei foi si cealalta jumatate de compozitie de rosii si fasole. Acoperitile cu un alt strat de trei foi unse cu unt.

9. Stropiti stratul de deasupra si cu putina apa. Taiati foile cu aluat in diagonala, ca in poza. E de preferat sa faceti asta inainte de a fi coapte, nu dupa.

10. Bagati in cuptor pentru 35-45 de minute sau pana capata o crusta aurie.

11. Serviti dupa ce s-a racit putin compozitia si presarati discret putina miere deasupra.

O combinatie de dulce cu sarat, dar ceva foarte sanatos.