Sa presupunem ca nu toti facem o scoala de bucatari, ca nu toti avem echipamente scumpe de gatit si nu toti avem experienta. Si atunci cum devenim mai buni in bucatarie? Prin cateva cunostinte/informatii pe care le putem capata citind lista de mai jos.
Topul celor 57 de lucruri pe care le poti face pentru a deveni mai bun la gatit este alcatuit de cei de la Yahoo Food, iar articolul a fost preluat de aici.
Nu tot ce scrie in lista alcatuita alcatuita de cei de la Yahoo Food este chiar de urmat pentru a deveni mai bun la gatit, de aceea eu redau doar cateva din cele care mi s-au parut importante:
1. Cumpara-ti un termometru de bucatarie, cu care sa stii cat sa lasi carnea pe foc.
(personal nu masor decat painea din cuptor daca e facuta, nu am luat niciodata temperatura carnii)
2. Scrie in propria carte de bucate.
Asta este un sfat bun, mai ales atunci cand improvizezi in bucatarie. Daca ceva iti iese bine, cu siguranta data viitoare vei uita ce-ai pus (cu ce ai deviat de la reteta) si nu-ti va mai iesi la fel daca nu ai notat pe undeva. Sau, alta situatie, daca faci ceva destul de des dar nu reusesti sa retii cantitatile, nu mai stai sa cauti pe net acolo unde ai vazut reteta si modul de preparare, iei direct ingredientele din “cartea” ta de bucate.
3. Cumpara-ti cutite profesionale.
Ei bine, asta chiar conteaza. Odata pe an macar merita sa investesti intr-un cutit profesional, care-ti va face tocatul mai rapid, mai precis si mai sigur.
4. Inlocuieste tigaile uzate.
Daca vrei ca omleta sau clatitele sa nu se lipeasca atunci cand pui doar un strop de unt fa un up-grade la stocul tau de tigai de bucatarie. Recomand tigaile de cupru sau de fonta.
5. Trateaza verdeturile ca si cum ar fi flori.
Nimic nu este mai inestetic si putin gustos decat un marar sau patrunjel ofilit in mancare. Daca ai cumparat cateva legaturi inainte de a le folosi in mancare, iti recomand sa le pui intr-un servetel si apoi intr-o punga si sa le tii in sertarul de zarzavaturi al frigiderului. Rezista pana la doua saptamani.
6. Ia-ti o mandolina si nu te teme s-o folosesti.
Mandolina este razatoarea aceea care toaca foarte fin (am exemplu in video de aici) si care te ajuta sa toci foarte fin cartofii, morcovii si alte zarzavaturi cu care vrei sa impresionezi sau vrei sa se patrunda mai bine. Pentru ca o mandolina taie foarte, foarte bine, recomand folosirea unei manusi pana te obisnuiesti cu acest “gadget”.
7. Lumineaza cat mai bine zona de lucru.
E util sa vezi foarte bine ce faci, care este consistenta sau daca preparatul tau e gata sau mai trebuie lasat pe foc/cuptor.
8. Sa ai mereu in casa hartie pergament/ de copt si de aluminiu.
De la caz la caz, hartiile sunt utile pentru copt, pentru acoperit, pentru “prajit” in ele anumite ingrediente.
9. Foloseste bureti noi de bucatarie.
Daca vrei ca vesela ta sa fie bine spalata, un burete nou este foarte util. Dar trebuie sa stii ca buretele de bucatarie este purtatorul celor mai multi microbi care se pot afla in acest loc. Unul nou la fiecare saptamana (in conditii de utilizare frecventa) este foarte binevenit.
10. Fierbe mancarea cu capac.
Vorba celor de la Yahoo Food, poate parea un sfat pueril, insa daca nu stii ca mancarea poate fierbe mai repede daca pui capacul, atunci pare un sfat util. De exemplu ciorbele se recomanda sa fie fierte la foc iute pentru a pastra vitaminele din legume, deci nu trebuie lasate pe foc mic si fara capac. Uneori un capac pe oala te scuteste si de stropi pe aragaz sau imprejurul lui.
11. Usuca salata intr-un servet de bucatarie.
Poti folosi/cumpara un castron rotativ de uscat salata, dar ocupa spatiu (desi e util, iti spun eu). Insa varianta rapida si ieftina este sa pui salata, sa infasori bine prosopul si sa-l rasucesti la capete si apoi sa-l rotesti ca pe o coarda.
12. Utilizeaza un castron pentru gunoiul ce se face de la gatit.
Castronul te ajuta sa fii mai rapid si eficient, nu stai sa deschizi capacul la gunoi de cate ori ai nevoie. Faci asta o singura data, la final.
13. Cumpara doua paini si una congeleaz-o pentru mai tarziu.
Painea se pastreaza proaspata in congelator. O invelesti intr-o folie, o bagi in punga si o congelezi. O dezgheti cu 5 ore inainte de a o folosi.
14. Pune un prosop de bucatarie ud sub tocator.
Asta este unul din cele mai bune si mai simple sfaturi, de care oamenii uita mereu. Un prosop ud face ca tocatorul tau sa stea fix, sa nu alunece iar tu sa ai o precizie mai mare la maruntit.
15. Inlocuieste fulgii de ciocolata cu ciocolata razuita/maruntita
Ciocolata razuita este o garantie mai sigura in reusita retetei decat fulgii de ciocolata. Ca sa nu mai vorbim de gust.
16. Raceste bine mancarea inainte de a o baga in frigider.
Daca tii la frigiderul tau si ii doresti o viata lunga, atunci nu uita de acest sfat.
17. Intotdeauna pastreaza lamaile in frigider.
Au o viata mai lunga si le poti folosi apoi si pentru coaja si pentru zeama. Lasa-te afara se usuca si nu mai pot fi razuite sau stoarse.
18. Cumpara zahar brun doar cat ai nevoie.
Zaharul brun nu tine foarte mult si mai bine cumperi putin si des.
19. Uleiul, sarea si apoi prajesti legumele!
Cand prajesti legumele nu uita sa urmezi aceasta ordine: intai le dai cu ulei, apoi cu sare si apoi le coci/prajesti. In acest fel se vor lipi mai bine de ele si se vor patrunde mai bine.
20. Marineaza branza!
Ai feta, mozzarella ori branza de capra/telemea proaspata prin frigider? Daca vrei sa tina mai mult, nu ezita sa le tii in ulei de masline, ierburi marinate sau apa cu sare (sugestia mea).
Pentru restul sfaturilor te invit sa citesti articolul integral, aici.
Leave A Comment